Hemşin Yaylaları(K-M-N-O-P-S-T-V)

Kaçkar Yaylası

Rakım: Yukarı Kaçkar Yaylası 2440 m / Aşağı Kaçkar Yaylası ( Miçilo ) 2120m
Ev: Yukarı Kaçkar 20-25 Aşağı Kaçkar 15-20
Yaşam Ünitesi: Yok
Çamlıhemşin’e bağlı

Çingit, Mermanat ve Açaba köylerinin kullandığı bir yayladır. Evleri taştan yapılmış olan Kaçkar yaylası, 2600 metre yüksekliğindedir. Kaçkar yukarı yayla olarak da bilinir. Lordeçur ve Miçilov (Aşağı Kaçkar) yaylaları ise Kaçkar’ın aynı köyler tarafından kullanılan aşağı yayla birimleridir. Özellikle 3 km aşağıda bulunan Aşağı Kaçkar Yaylası ağaçlık olması nedeniyle ayrı bir güzelliğe sahiptir. Kaçkar Vadisi boyunca akan Kaçkar (Tar) deresi 15 km. sonunda Fırtına Deresi’ne kavuşur.

Bir zamanların en güzide yaylalarından biriydi, şimdilerde eski havasından pek uzakta bir görüntü vermektedir, şu an itibariyle 15-20 hane bu yaylaya iştirak etmektedir, bunlarda yayla aşkından Kaçkar’dan hiç kopamamış yaşı ilerlemiş senelerin yaylacılarıdır. Yayla kültürünü fazlasıyla yansıtan bir yayladır.

Bir zamanların en güzide yaylalarından biri olan bu yaylaya göç zamanı büyük bir coşku tulum eşliğinde türküler söylenerek horonlar oynanarak eski Hemşin adetlerini kültürünü en iyi şekilde ifade ederek yayla zamanlar göç ederlerdi..zamanında 350-400 aşkın hane sayısı olduğu tahmin ediliyor. Vartovar şenlikleri adında her ağustosta 1 ay süre gelen horon eğlenceleri olurmuş. Şimdilerde pek iştirak görmediği için terk edilmiş bir görüntü vermektedir.ama her yaz gençlerin ver yayla severlerin büyük ilgisini çeken bir yayladır. Doğasıyla manzarasıyla tarihi taş evleriyle en en önemlisi el değişmemiş güzellikleriyle yaşanması görülmesi gezilmesi gereken bir yaylamızdır. Ayrıca Kaçkar dağlarının en yüksek zirvelerinden biri olan Altıparmak mevkiside burada bulunmaktadır.

Araba yolu olmadığı için turizm adına pek gelişememesine rağmen gelen turistler otel konaklama v.s olanakları olmadığından en iyi şekilde yaylacılar tarafından ağırlanmaktadır. Aşağı Kaçkar Yaylasına kadar giden araç yolu son yıllarda yaylayı biraz hareketlendirmiştir.

Kaçkar yaylasına Avusor yaylasından 2 saatlik yürüme yoluyla, Aşağı Kaçkar yaylasına araç ile buradan 2 saatlik yürüme yoluyla, veya Kaçkar (Tar) deresinden 6 saatlik yürüme yoluyla ulaşılabilir.

Kaleköy Yaylası (Kalei Bala)

Rakım: 2250 m
Ev: 120-130
Yaşam Ünitesi
Çamlıhemşin’e Bağlı

Çamlıhemşin’den 55-60 km dir. Araçla veya yaya olarak ulaşım mümkün. Çat yolundan Fırtına Vadisi’ni geçerek ulaşılır. Burdan sonra sağa giden araç yolunu takip ederek Çiçekli Yaylası’na, Sol tarafdaki yoldan Baş Yayla’ya ulaşılır. Çiçekli Yayla ile Baş Yayla’nın ortasında yer alır.

Karap Yaylası

Rakım: 2250 m
Ev: 15-20
Yaşam Ünitesi: ?
Çamlıhemşin’e bağlı.

Karap, Rize ilinin, Çamlıhemşin ilçesine bağlı bir yayla konumundadır. Çamlıhemşin’den bu yaylaya varabilmek için önce Kito Yaylası’na, sonra araba ile 30 dakika içerisinde Karap’a geçebilirsiniz.Ambarlı yaylası ile Kito Yaylası arasındadır. Karap yaylasına çoğunlukla Goboca ve Ğemindağ köylüleri gitmektedir. Bu yayladan, Elevit vadisi rahatlıkla seyredilebilir. Önceden Karap yaylasında kalan yaylacılar hayvanların daha rahat etmesi için 1 ay Ambarlı yaylasına çıkıp kaldıktan sonra tekrar Karap’a dönerlerdi. Köylere dönüş buradan olurdu. Yörede bu yaylanın adına “Kerap, Garap” da denilmektedir.

Karmik Yaylası

Rakım: 2720 m
Ev: 3
Yaşam Ünitesi: Yok
Çamlıhemşin’e Bağlı

Çamlıhemşin’den 70-75 km uzaklıktadır. Trovit yaylasından yukarı doğru dere takip edilerek kolayca varılabilinir. Trovit’e kadar araba ile daha sonra 2 saat yürüyerek varabilirsiniz. Bu yaylaya araba yolu yok. Belki de orjinalliğini koruduğu için sadece piknik yapmak gibi sebeplerle ziyaret ediliyor. Garmik olarak da biliniyor.

Karunç Yaylası

Rakım: 2330 m
Ev: 15-20
Yaşam Ünitesi: Yok
Çamlıhemşin’e Bağlı

Çamlıhemşin’den 60 km dir. Elevit yaylası ile Trovit yaylası arasında ki Nafkar yaylasının karşısı. Daha çok Şamirli’ler gitmekte.Elevit üzeri araba ve yaya olarak. Araba ile 2,5 saat. Yaya 1,5 gün.

Kavrun Yaylası

Rakım: Yukarı Kavrun 2350 m / Aşağı Kavrun 2020 m
Ev: Yukarı Kavrun 150-160 Aşağı Kavrun 15-20
Yaşam Ünitesi: 3-4 Kafeterya, 2 Pansiyon, 1 Kahve
Çamlıhemşin’e Bağlı

Çamlıhemşin ilçesinin 19 km. güney-doğusunda yer alan Ayder yaylasından 10 km. toprak yolla Aşağı Kavrun yaylasına varılır. Ayder’den minibüs bulunabilir. Aşağı Kavrun – Yukarı Kavrun arası üç kilometredir. Kavrun yaylasına daha çok Vice’liler yaylacılık yapmaktadır.

2350 m. rakımlı Yukarı Kavrun Yaylası Kaçkar Dağlarının en yüksek doruğu Kaçkar Kavrun Dağı’na (3932 m.) yaklaşık 8 km. mesafededir. Bu yayla, Kaçkar Kavrun Dağına tırmanış yapacak dağcıların ilk kamp yeridir. Altyapısı bulunmayan yayladaki bakkaldan bazı gıda malzemeleri temin edilebilir. Kaçkar Kavrun Dağına tırmanışta yük taşımak için katır kiralanabilir. Konaklama yeme içme Aşağı ve Yukarı Kavrun’da konaklama yeri bir kaç pansiyonla sınırlıdır. Yörede bu yaylanın adına “Kavron” da denilmekte.

Aşağı Kavrun Yaylası

Aynı zamanda milli park sınırları içerisinde bulunan ve en önemli buzul vadilerinden biri olan Kavrun Vadisi’nin son bölümlerinde 1950-2000 m’ler arasında kurulmuş olan ve iki mahalleden oluşan Yayla, ilçe merkezine 26 km mesafededir. Kavrun Yaylaları Yukarı Çamlıca, Kavak, Sırt, Yukarı Şimşirli, Güroluk ve Pazar-Akbucak Köylüleri tarafından kullanılmaktadır. Kışın meskun olmayan yaylada yaz nüfusu 70 civarında olmaktadır. Mayıs sonunda yaylaya çıkışlar başlamakta, Ekim ortasında ise yayladan inişler tamamlanmaktadır. Aşağı Kavrun’da sağlam olarak 30 mesken bulunmakta ancak bunlardan sadece 11-12 kadarı kullanılmaktadır.

Konutlar ve hayvan barınakları Ahşap ve taş-ahşap malzemeden yapılmış olup tamamen taş malzemeli evler de mevcuttur. Yayladaki iki adet briket yapı vardır ve bunlardan biri yayla girişindeki kahvehanedir. Ancak 14 yıllık geçmişi olan bu yapı son sekiz yıldır kullanılmamaktadır. Konaklama ve lokanta yok.

Kito Yaylası

Rakım: 2070 m
Ev:35-40
Yaşam Ünitesi: Koçira Pansiyon
Çamlıhemşin’e Bağlı

Çamlıhemşin’den; Çat üzeri arabayla 2 saat sürmekte. Araba ve yaya olarak ulaşılabilir. Konaklama tesisi olarak Koçira Pansiyon hizmet vermektedir. Çat yaylası istikametinde, Çat’a gelmeden Meydan köyünün aşağısından sağa dönerek araba ile 2 saatte gidebilirsiniz. Ya da Pazar’dan Hemşin yolu üzeri daha kısa zamanda gitmek mümkündür. Bu yaylaya Çayeli’ne bağlı köylerden daha çok gelmektedirler. Çok önceleri yaşanan su sorunu çözülmüş durumda. Aynı zamanda WC eksikliğinden kaynaklanan çevre kirliliği de ortadan kalkmış durumda. Bu konuda diğer yaylalara örnek olacağını ümit ediyoruz. Elektriği bulunmamaktadır.

Koçdüzü Yaylası

Rakım: 2400 m
Ev: 150-160
Yaşam Ünitesi: Adalı Göl Pansiyon
Çamlıhemşin’e bağlı.

Koçdüzü yaylası Çamlıhemşin sınırlarında Kuzey batısında yer alan Laz yaylasıdır. Koçdüzü yaylası yerli halk sarikançeni olarak söylemektedirler. Yayla Çamlıhemşin’den yaklaşık 40 km uzaklıkta olup yolu bulunmamaktadır. Yaylanın en büyük özelliği yayla içinde bulunan gölüdür. Gölün içinde bulunan yaklaşık 2 m2 lik gezen postu bulunmamaktadır. Yaylacılar gezen postun şekline göre hava durumunu öğrenmektedirler. Oldukça düz alana sahip olan Koçdüzü yaylası özellikle yaylanın simgesi olan Samayile Tepesi’ndeki “dağlar sevdamsın” yazısıyla buraya gelen yayla mensuplarının sevdası olmuştur. Her yıl geleneksel olarak çeşitli etkinlikler yapılmakta olup 2.5 ay yaylacılar kalmaktadırlar. Adalı Göl Pansiyonda aynı anda 25 kişi konaklayabilir. Pansiyonda elektrik, tv, sıcak su mevcut. Yaylaya araç yolu 2010 yılında yapıldı.

Komati Yaylası

Rakım: 1600 m
Ev: 80-100
Yaşam Ünitesi: Pansiyon
Çamlıhemşin’e bağlı.

Komati Yaylasının tarihi Hicri 1100’lü yıllarına dayanır. Araba ile yaylaya ulaşmak mümkündür. Yayla zengin ormanlara sahipdir. Yaylada Karadeniz köy tarzı ahşap yüksek evler bulunmaktadır. Yaylanın ortasından geçen ve Fırtına deresinin kolu olan Komati Deresi yaylaya ayrı bir güzellik katmaktadır. Dortin bölgesinde bulunan karakovanların ve bayırlara yayılan büyük küçük hayvanların görüntüsü insanı büyülemektedir. Son zamanlarda yaylada Turizm yatırımları artmaktadır. Dışarıdan gelmek isteyen turistlere mekan olacak tamamen ahşap kargı SUNAY APART OTEL 2009 yılında hizmete açılmıştır. Yaylada kiralık ev bulunabilmek ve organik bal, peynir ve yağlardan tadabilmek pekala mümkündür. Kamp yapmak isteyen doğa severleri için ideal bir yaylamızdır.

Meleskur Yaylası

Rakım: 2420 m
Ev: 70-80
Yaşam Ünitesi: Palovit Yaylasıyla ortak kullanım.
Çamlıhemşin’e bağlı

Çamlıhemşin’den 80 km dir. Bu yayla Palovit yaylasıyla karşılıklıdır. Araba yolu,yayımları, camileri tüm sosyal üniteleri yıllardır ortak kullanmaktadırlar. Öyle ki Meleskur yaylası Palovit Yaylasından ayrı tutulmaz.Bu nedenledir, Çoğu kişi Meleskur yerine Palovit yaylasına gidiyorum der. Biz de karışıklık olmasın diye Palovit Vadisi üzerinde ki yaylalar diye belirtirsek hata yapmış olmayız herhalde.Bu vadi de Meleskur yaylası derenin karşısında (Trovit tarafında) birbirine bitişik denilecek kadar yakın evleriyle derli toplu bir yayladır. Bu yaylaya Meleskur köylüleri gelmekte.

Elevit ,Nafkar geçildikten sonra ,Trovit yaylasından araba yolu takip edilerek tepeyi aştığınızda ,dik aşağı devam edin göreceksiniz. Apivanak yaylasına Meleskur yol ayrımından sağ tarafa dereye paralel devam ederek varılır. Apivanak yolu oldukça engebelidir.

Nafkar Yaylası

Rakım: 2350 m
Ev: 50-75
Yaşam ünitesi: Yok.
Çamlıhemşin’e Bağlı

Çamlıhemşin’den 50 km dir. Elevit üzeri. Palovit,Trovit’e giden arabalar bu yaylada ki evlerin arasından geçer. Araba ile 2,5 saat. Yaya olarak 1,5 gün.
Nafkar deresini takip ettiğiniz de (2 saat) “Horçon Gölü”ne ulaşabilirsiniz. Mutlaka görülmeli. Konaklama tesisi ve Lokanta yok. Kamp alanı olarak derenin kenarında konaklanması için mükemmeldir.

Ovit Yaylası

Rakım: 2400 m
Ev: 40-50
Yaşam Ünitesi: Pansiyon, Lokanta, Cami
İkizdere’ye bağlı.

Ovit yaylasi İkizdere-İspir yolu üzerindedir.Rakımin 1000metreye kadar ulaşan yerlere kadar yayvan yapraklı ağaçlar bu yükseltiden sonra 1600metreye kadar yerini çam ağaçlarina ve 1600metreden sonra ise geniş bol yeşillikli meralara birakiyor. İkizdere merkezden yaklaşık 52 km uzaklıktadır.

Her yıl geleneksel olarak Ekşioğlu Vakfı tarafından düzenlenen Ovit Yaylası Şenlikleri, 2010 yılında birbirinden ünlü isimleri ağırladı. Son albümleriyle yaza damga vuran Tarkan ve Nil Karaibrahimgil Karadeniz`in muhteşem güzelliği eşliğinde sevenleriyle buluştu. Doğal güzellikleriyle dünya çapında nâm salan, Karadeniz’in en güzel yaylaları arasında yer alan Ovit Yaylası; 2010 yılında 3 gün boyunca sürecek olan şenliklerle renklendi. Her yıl geleneksel olarak düzenlenen şenlikler 2010 yılında 6-7-8 Ağutos tarihleri arasında yapıldı. Geçtiğimiz senelerde yaklaşık 250.000 bin kişiyi ağırlayan, 2640 metre rakıma sahip olan Ovit’te eğlence doruklara çıkıyor.

Palakçur Yaylası

Rakım: 2200 m
Ev: 15-20
Yaşam Ünitesi:Yok
Çamlıhemşin’e Bağlı

Çalışma alanının kuzeydoğu köşesini oluşturan bu yayla 2100 m rakımda bir vadi yamacında kurulmuştur ve üç mahalleden oluşmaktadır. Ardeşen-Beyazkaya, Hala ve Civik köyleri tarafından kullanılmaktadır. Ayder’e 5.5 km, İlçeye ise 25.5 km uzaklıktadır. Milli park sınırının dışında kalmaktadır. Nüfus Temmuz sonlarından itibaren 85 kişiye kadar çıkmaktadır. Yaylaya çıkışlar 30 Mayıs itibarıyla başlamakta ve Ekim ayının üçüncü haftasında yayla tamamen boşalmış olmaktadır. Hepsi ahşap ancak alt bölümleri taş olan 23 sağlam, 14 yıkık (ocaklık) ev bulunmaktadır.

Elektrik olmayan yaylaya yol 15 yıl önce ulaşmıştır. Konutların içinde su bulunmamaktadır. Konutlarda piknik tüp ve odun yakılmakta ancak tezek de kullanılmaktadır.

Palovit Yaylası

Rakım: 2400 m
Ev: 70-80
Yaşam Ünitesi:2 Kahve, 1 Bakkal
Çamlıhemşin’e Bağlı

Palovit Yaylası, Trovit Yaylası’nı geçtikten sonraki aşıttan aşağıya doğru inilerek ulaşılan bir yayladır. Çamlıhemşin’e 4 saatlik araba yolu uzaklığında bulunan Palovit Yaylası’nın hemen karşısında da Meleskur Yaylası bulunmaktadır.

Arabayla ulaşım şu an için tek bir yol üzerinden mümkündür. Bu yol Elevit yaylası üzerinden olup, Pazar’dan itibaren yaklaşık 4 ile 5 saat sürmektedir. Yılın 7-8 ayı (Ekim ve Mayıs arası) mevcut yol Horon Geçiti’den dolayı çığ veya kardan dolayı kapalıdır. Toplu taşıma Pazar ilçesinden günlük kalkan minibüsler vasıtasıyla yapılmaktadır. Özel arabası olanlar ise Çamlıhemşin ilçesine ulaştıktan sonra Hemşin yaylaları (Çat) tarafı yoluna girmelidir. Daha sonra sırasıyla Çinçiva, Zilkale, Elevit ve Trovit yaylası geçip, Trovit boğazını aştıktan sonra Palovit’e ulaşılır.

Palovit’e bağlanacak diğer üç adet başka araba yolu hattından Palovit deresi yolu doğal haline bırakılması kararı alınmıştır. Diğer iki yolun yapım çalışmaları ara ara devam etmektedir. Bunlar sırasıyla Hazindağ-Amlakit, ve Samistal yoludur. Bu yollarin birleştirilmesi de muhtemeldir. Şu an hiçbiri açık değildir, fakat bittiklerinde şu anki yola nazaran 1 ile 2 saat arası zaman tasarufu olması bekleniyor. Bununla birlikte, bu yollar sayesinde yaylada kalabilme süresinin 1 ile 2 ay arası artması beklenmektedir.

Bu iki yayla Apivanak Yaylası’ndan gelen dereyle birbirinden ayrılmaktadır. Palovit Yaylası, Samistal’a ulaşılan patika yolu tarafındadır. Aşıt’ın hemen karşısındaki yayladır. Palovit Yaylası Çamlıhemşin sınırlarında olmasına rağmen arka Hemşin tabir edilen Hemşin ilçesinin kullandığı bir yayladır.

Palovit ve Meleskur yaylaları günümüzde de hayvancılık faaliyetlerinin yürütülmesi itibariyle “yayla” sıfatını koruyan ve geçiş noktası olması itibariyle önemli yaylalardır. Palovit ve Meleskur yaylalarındaki mimari yapı geleneksel taş işçiliğinden örnekler taşısa da, eski özelliğini yavaş yavaş yitirmektedir. Bunda bu iki yaylaya çıkarılan araba yolunun etkisi büyük olmuştur. Palovit yaylası, Çayeli’ne bağlı Çilingir, Arsavos, Sefalı köyleri ve Hemşin’e bağlı Çaneva ve Ortaköy köyleri tarafından kullanmaktadır.

Pokut Yaylası

Rakım: 2080 m
Ev: 50-60
Yaşam Ünitesi: Pansiyon var.
Çamlıhemşin’e bağlı

Samistal’dan Kavrun geçidine oradan da doğal yaşlı ormanların içinden geçilerek Maçkun Boğazına varılır. Maçkun bu tarihi yolun çokça kullanıldığı zamanlarda katırcıların uğrak yerlerinden biriydi. Susadığınız yerde beliriveren kaynak sularını, bölgenin orman içindeki en büyük düzlüklerinden Eğnedap’ı ve artık insanlara küskün patikaları geri bırakınca da Pokut yaylasına varılır. Pokut sırtının güney yamacına kurulmuş yayla evleri, zaman zaman Meğo ve Ayder Vadisi’ne biriken yerdumanı sayesinde bulutların üzerine dizilmiş inci tanelerini andırır. Yaylada hayvancılık yok. Sakinleri Ağustos ayı boyunca yaylaya çıkıp evlerini şenlendirir ve birkaç günlük tatillerini burada geçirir. Onun için yayla yaşantısının biraz modernleştiği göze çarpar. Karanlık çökmeden Pokut sırtına tırmanışa geçilirse Karadeniz’de günbatımı bu kez deniz kenarından değil, iki binli metrelerden seyredilebilir. Kaçkarlar tüm görkemiyle çıkar karşınıza. Pokut yaylası yıllar önce mera niteliğinde bir yerken, yayla sakinleri yukarı yaylaları Samistal’ı tercih ediyordu. Hemen hemen her Hemşin yaylasında olduğu gibi devam ettirilen yukarı yayla geleneği devam ediyordu. Ancak 70’lerin sonuna doğru Pokut tercih edilmeye başlayınca Samistal’da giderek tenhalaşmaya başladı.

Pokut, Palovit Vadisi’nin üstünde 2000’li rakımlarda bir yayla ve yıllar önce bal sağımı yapılan Meğo’ya da yakın bir yer. Yayla sakinleri de Meğo’nun yakın olmasını fırsat bilerek, karakovan ballarını burada üretirlermiş. Ancak bu da artık olmayan bir gelenek ve uğraşı olarak tarihteki yerinin çoktan aldı. Pokut yaylası, Çamlıhemşin’in Makrevis, Ortan ve Pogina köyleri tarafından kullanılan bir yayla. Eskisi kadar canlı olmasa da, sevenleri yaylayı yazın ziyaret ediyor. Çamlıhemşin’e yakın olan yaylaya yapılan araç yolunun bozuk olması da ulaşımı aksatan bir etken. Pokut’ta bahsedilecek en önemli şeylerden biri de ahşap mimarinin en güzel örneklerini barındırması. 50 kadar evin bulunduğu Pokut’ta tüm evler ahşap olmakla birlikte, en eski evin 250 yıllık olduğu biliniyor.

Sal Yaylası

Rakım: 2070
Ev: 45-50
Yaşam Ünitesi:1 Kahve
Çamlıhemşin’e bağlı

Pokut yaylasından sırt takip edilirse Sal yaylasına varılır. Her iki yayla 15 dakikalık yürüyüş mesafesinde birbirine yakındır. Sırttan geçilirken aşağılarda Pilunçut Kahvesi’nin artık hiç gelmeyecek katırcılarını bekler gibi durduğu görülür. Sal yaylasında k kenarları evlerle çevrili bir düzlük bulunur. Büyük ihtimalle de bu düzlük yaylaya adını vermiştir.Bu düzlüğün çevresinde irili ufaklı, geleneksel mimariye uygun Hemşin evleri vardır. Sal’daki evlerin tamamı ahşap olmakla birlikte, son yıllarda yapılanlar da mimari açıdan çok fazla uyum sağlamasa da ahşaptır. Sal da Pokut yaylası gibi susuzluğu ile ünlüdür. Sırt üstünde kurulduğu için yanı başında herhangi bir ırmak veya dere olmaması dezavantajdır. Kaynak suları ise yaylanın çok aşağılarında çıktığından yaylaya pek faydası yoktur.. Onun için yayladaki birkaç kaynak, ağustostaki yoğunluğa yetmiyor.

Evlerin hemen üzerindeki alana çıkıldığında ise Altıparmaklar’dan Kemerli ve Büyük Kaçkar’a kadar “en yüksekler” görülebilir. Ayrıca görüş açısının net olduğu havalarda Kafkas Dağları’nı ve Karadeniz’i de izlemek mümkün Sal yaylasından. Sal yaylasını diğer yaylalardan ayıran en önemli özelliği sadece bir köy tarafından kullanılması. Çamlıhemşin’in Çinçiva köyü tarafından kullanılan yayla özellikle Temmuz başından itibaren dolmaya başlar. Bazı yaylacılar Ekim’e kadar yaylada kalır. Sal’ın yayla sakinleri için bir avantajı da köylerine 45 dakikalık araç yolu uzaklığında olmasıdır.

Samistal Yaylası

Rakım: 2630 m
Ev: 100-120
Yaşam Ünitesi: 1 Bakkal, 1 Kahve
Çamlıhemşin’e Bağlı

Samistal yaylası, Çamlıhemşin ilçesinin Konaklar Mahallesi (Makrevis Köyü), Ortan Köyü ve Boğaziçi Köyü, Hemşin İlçesinin Mutlu Mahallesi (Podollu Köyü) ve Akyamaç Mahallesi’nin (Tecina Köyü) ortak yaylasıdır. Aynı zamanda Pokut’un yukarı yaylasıdır, yolun 2011 yılına kadar gitmemesi ve zamanla Pokut’un daha fazla tercih edilmesinden dolayı tenhalaşmıştır.

Samistal yaylası, Çamlıhemşin sınırları içinde, ilçe merkezinin yaklaşık 17 km güneydoğusunda, denizden 2630 metre yüksekliktedir. Palovit ve Kavrun vadileri ile çevrilidir. Samistal yaylası; Ayder, Kavrun, Hazindağ, Palovit ve Amlakit yaylaları ile komşudur.

Samistal yaylasına eskiden Pokut-Hazindağ-Samistal patika güzergahı kullanılarak ulaşılmaktaydı. Günümüzde bu yaylaya hem Ayder üzerinden, hem de Palovit üzerinden ulaşılabilmektedir. Araba ile Ayder’e ulaştıktan sonra yaklaşık 5 saat süren Ayder-Hazindağ-Samistal patika yolu izlenebilir. Palovit üzerinden gitmek istenilirse yaklaşık 4 saatlik araba yolculuğundan sonra yaya olarak 2 saat tırmanıp Palovit boğazını aşarak varılabilir. Palovit’den yapılması planlanan araç yolu 2011 yılında tamamlanmıştır. Alternatif olarak Yukarı Kavrun Yaylası’ndan yada Hazindak’tan da araç yolu bağlanması düşünülmektedir.

Samistal, taş evleri ile ünlüdür. Yüksek yaylalara özgü taş mimarinin en güzel ve korunmuş örneklerini Samistal’da görmek mümkündür. Mükemmel bir taş ustalığının ürünü olan bu evler, boyları iki metreyi aşabilen yekpare yontma taşlardan yapılmıştır. Ayrıca, kapılardaki ahşap ve demir işçiliği muhteşemdir. Samistal, bölgenin en yüksek yaylalarındandır. Yükseklik nedeniyle tüm yaylalar çok zaman bulut ve yağmurla boğuşurken, yükseklerdeki Samistal’da bulutların üstünde güneşle dans etmek mümkündür. Yaylanın yerleşim yeri, herbiri ayrı vadilere bakan boğazlarla çevrili, çanak şeklinde bir platoda kuruludur. Samistal, geleneksel yaylacılığın görüldüğü, mimarisi ve doğasıyla orijinalliğini koruyabilmiş ender yaylalardan biridir

Samistal yaylasının güneyinde yer alan, 3045 m rakımlı, bölgenin en yüksek tepelerinden biridir. Tepenin ismi, bu tepede itikata çekilip ibadet eden Ortan Köyü’nden Molla Memiş Efendi’den gelir.

Sırt Yaylası

Rakım: 2420 m
Ev: 140-150
Yaşam Ünitesi: Pansiyon
Ardeşen’e bağlı.

Sırt yayla Ardeşen’e bağlı en kalabalık nüfusa sahip Laz yaylasıdır. Yaklaşık 300 evin bulunduğu Sırt yaylada evler otantik özelliği bitmiş yer yer eski evler bulunmaktadır. Her yıl Ağustos ayının 2.haftasında düzenlemiş olduğu şenlikler ise büyük ilgi görüyor.

Gelen misafirler ise Sinanoğlu pansiyon ve gelen misafirlerin kuracakları çadırlarda konaklamaktadırlar. Ardeşen’e yaklaşık 42 km uzaklıkta bulunan Sırt yayla Fotoğraf meraklıların en çok uğradıkları yayladır. Güneşin batışı, denizi ve Kaçkar dağlarını karşısına alan sırt yayla iki vadi üzerinde kurulmuştur. Komşu yaylaları Sırt, Golazena, Nokavare ve hemen altında dere mezra yaylasıdır. Konaklama, Elektrik ve yol mevcuttur. Lokanta yok.

Taşlık Yaylası

Rakım: 2080 m
Ev: 15-20
Yaşam ünitesi: Yok.
Çamlıhemşin’e Bağlı

Çamlıhemşin’e bağlı. Araba ve yaya olarak ulaşılabilir. Ayder’den Kavrun’a giderken, ilk sola sapıldığında Avusor Yaylası yoluna girilmiş olur. Ayder’den araçla 40-50 dk.

Tobamzga Yaylası

Rakım: 2700 m
Ev: 25-30
Yaşam Ünitesi: Yok
Ardeşen’e bağlı.

Tobamzga yaylası Ardeşen’e bağlı Laz yaylasıdır. Yaklaşık Ardeşen’den 45 km uzaklıktaki Tobamzga yaylası gölleri ile meşhurdur. Yayla merkezindeki 3 adet gölü gelen misafirlerin dikkatini çekiyor. İki vadiyi aynı anda gören Tobamzga yaylası yeri itibariyle hem Altıparmak dağını hem de Tunca ve Çamlıhemşin vadilerini görmesidir.

Tobamzga yaylası Golazena, Sırt ve Tunca vadisinde bulunan dere yaylaları ile komşudur. Tobamzga yaylasından Şorah, Büyük Yaylayı görmek mümkündür. Tobamzga yaylasına ulaşım Çiriğinci bölgesinden Aşağıdurak köyünden Çaçağona, Zizeni ve Sırt yayla yolu üzerinden gidiliyor. Yaylada yaklaşık 25 ev bulunmaktadır. Konaklama, lokanta, elektrik bulunmamaktadır. Yolu mevcut olup yayla merkezine 100 metre kala yapılmıştır.

Topluca Yaylası ( Büyük Yayla )

Rakım: 2450 m
Ev: 100-110
Yaşam Ünitesi: Bakkal ve Kahvehane var.
Çamlıhemşin’e bağlı.

Tarihçesi Hicri 1120’li yıllarına dayanır. Çamlıhemşin’den 40 km Ayder Yaylasından 15 km uzaklıktadır. Yayla bitki örtüsü bakımından zengindir. Bir çok yayla çiçeği görmek mümkündür. Kaçkar Altıparmak Dağı zirvesine yakındır. Yüz elliye yakın yayla evi bulunan yaylada yapılaşma taş karışımı ahşap cephelerden müteşekkildir. Zengin minarelli suları, gölleri, dereleri ve binbir çiçeklerle süslü bayırları ve vadileri ile yayla ve dağ turizmi açısından zengin potansiyele sahiptir.

Trovit Yaylası

Rakım: 2520 m
Ev: 100-110
Yaşam Ünitesi: 1 Kahve
Çamlıhemşin’e bağlı

Çamlıhemşin’den 64 km dir.Garmik yaylasına ulaşım araba ile burada son bulmaktadır.Yıllar öncesinden misafir konağı yapılmıştı fakat şimdilerde bu faaliyete rastlanmamakta.Çok güzel dere manzarası vardır.Bütün evlerin pencereleri dereye ve karşısında ki Palovit aşıtına bakmaktadır.Yapılaşma burada çok hızlı gelişmekte. Çat -Elevit üzeri araba ve yaya gidilebilir.Araba ile 2,5 saat.

Verçenik Yaylası

Rakım: 2675 m
Ev: 40-50
Yaşam Ünitesi: 1 Pansiyon
Çamlıhemşin’e bağlı

Çamlıhemşin’den Uzaklık:60km. Kamp alanları fazlasıyla mevcut olup, çadır kültürüne tanıklık eden yaylalar arasındadır. Yaylanın çevresinde 10’un üzerinde göl vardır. Ayrıca 3711 metreyle Kaçkar’dan sonra en yüksek tepedir. Verçenik Yaylası Bölgenin en uzak yaylası olup Bir adet pansiyonu bulunmaktadır. Parmak pansiyon yaklaşık 15 yatak kapasitesine sahip olup 24 saat yemek servisi vermektedir. Verçenik’te 2008 yılında başlayan Yayla şenlikleri de Yapılmaktadır.

Çamlıhemşin’den düz devam edip çata kadar geldikten sonra tekrar devam edip kaleye uğramdan düz gidiyoruz tabelada belirtiyor. Köprüyü geçip yaylaya varabilirsiniz. Yörede bu yaylanın adına “verçembekite denir.

  • Yorum bırakın